Till minne av

Inga-Lisa Johansson

19 augusti 1945 - 17 september 2024.

Till minne av Inga-Lisa.

Inga-Lisa Johansson tog över ledarskapet för Daloc vid endast 22 års ålder och har sedan dess varit en stark och inspirerande kraft inom verksamheten. 

Hennes stora intresse för teknik och effektiv produktion har bidragit till att Daloc tidigt anammade nya tankesätt och tekniska lösningar – och varje beslut hon fattade gjordes med framtiden i åtanke. Hennes tydliga ledarskap, visionära tänkande och affärsmässiga skicklighet har satt djupa avtryck, både i företaget och i näringslivet.

Inga-Lisa hade ett stort engagemang för Töreboda och har varit en förebild och drivkraft för ortens utveckling. Hon har genom åren betytt mycket för kommunen och varit starkt engagerad i lokala projekt och initiativ för att stärka det lokala närings- och föreningslivet.

Under hennes ledning har Daloc vuxit till en internationell miljardkoncern och blivit Skandinaviens ledande tillverkare av stål- och trädörrar. Hennes engagemang och visionära ledarskap har belönats med flera prestigefyllda utmärkelser, både nationellt och internationellt, som bland annat Kungliga Patriotiska Sällskapets guldmedalj för insatser för mindre och
medelstora företag, Veuve Clicquot Business Woman Award, Albert Bonniers pris till Årets Företagare, Årets Företagare i Töreboda kommun, Nuteks pris som Årets Tillväxtföretag och H.M. Konungens medalj, 12:e storleken i högblått band, för framstående insatser som företagsledare för att nämna några.

Inga-Lisa kommer att vara saknad av oss alla, men hennes arv kommer att leva vidare i företaget, i samhället och hos alla de som hade förmånen att arbeta nära henne. Våra varmaste tankar går till hennes familj och närstående under denna svåra tid.

Inga-Lisas resa med Daloc i bilder.

När Inga-Lisa fick frågan "Vad ville du bli när du var liten?" i en intervju i samband med ett jubileum svarade hon "Fabrikör! Utom en period i sjuårsåldern då jag ville bli lärare... annars har jag alltid velat bli fabrikör. Det var självklart för mig eftersom jag växte upp på verkstadsgolvet". Och visst blev hon fabrikör. Och inte vilken fabrikör som helst. 

Inga-Lisa har genom sitt engagemang, sin starka vision och sitt dedikerade ledarskap format Daloc till det framgångsrika företag det är idag. Hennes arv och insatser kommer för alltid att leva kvar hos oss.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
/14
Inga-Lisa med sina föräldrar Ruth och John utanför fabriken i Hasslerör.
Inga-Lisa firar sin ingenjörsexamen 1965 tillsammans med familj, vänner och Daloc-pionjärer.
Inga-Lisa tog över ledningen av familjeföretaget när hon var 22 år.
Inga-Lisa och nästan hela företaget inför personalresa till Ibiza 1974.
I december 1979 föddes en ny generation som precis som Inga-Lisa fick en tidig insyn i affärerna.
Före 1987 hade Dalocs kunder handlat ståldörrar när de behövde en dörr till lite grövre miljöer, exempelvis i källare och industrier. Det var därför Inga-Lisa bestämde sig för att göra ståldörrar snygga – så snygga att ingen skulle behöva avstå från ståldörrens alla praktiska fördelar av estetiska skäl. Detta beslut krävde en unik produktionsteknik vilket i sin tur krävde en helt ny produktionslinje för ståldörrar på Daloc. Då var detta en jätteinvestering och satsning, men den slog väl ut och gav oss företagets flaggskepp Daloc Säkerhetsdörr som nu skapat miljontals tryggare och bekvämare hem.
Inga-Lisa tillsammans med säljavdelningen och dåvarande tekniske chefen Arne Johansson vid namnbytet till Daloc 1988 från Dahlstedt & Johansson, som företaget hetat sedan starten på fyrtiotalet. Ett beslut som togs med tanke på framtida exportsatsningar.
Visionären Inga-Lisa ville att det skulle räcka för kunderna att ha en kontakt för alla innerdörrar. 1991 köpte Daloc trädörrsfabriken HS-Dörren. Och 2004 flyttade man in i en ny fabrik som skulle bli norra Europas modernaste trädörrsfabrik.
Som bevis på den stora uppskattning som finns gentemot fick Inga-Lisa under 1993-95 ta flera utmärkelser. Däribland Prix Veuve Clicquot till Årets Affärskvinna 1995.
Hemorten Töreboda betydde mycket för Inga-Lisa vilket hon visade på många sätt. Så här berättade till exempel festivalgeneral Per Ottosson för MT ”Det var tack vare Inga-Lisa Johansson som vi kunde skapa det som kom att bli den första Törebodafestivalen. Hon var oerhört positiv till idén, vilket gjorde att vi fick med oss resten av företagarna. Festivalen hade aldrig blivit den framgångssaga det blev utan hennes insats. När jag var moderator för den första näringslivsgalan i Töreboda frågade jag henne om jag fick berätta den historien. "-Ja, jag är väldigt stolt över det, svarade hon." Det gjorde mig väldigt glad.”
2015 fick Inga-Lisa ta emot H.M. Konungens medalj, 12:e storleken i högblått band, för framstående insatser som företagsledare av Kung Carl XVI Gustaf.
Kvalitet och miljö har alltid funnits högt på Inga-Lisas prioritetslista. Sedan länge målas alla dörrar som tillverkas i Töreboda med vattenburen färg och spillet från trädörrstillverkningen används för att värma i våra lokaler i Töreboda. Här inspekterar Inga-Lisa installationen av solpaneler på ståldörrsfabrikens tak.
Töreboda kommun bestämde ifjol att döpa om gatan utanför huvudkontoret till ”Inga-Lisa Johanssons gata”. till hennes ära.
In i det sista gjorde Inga-Lisa besök på Daloc. Nu blir det inga mer besök. Men hon kommer för alltid att leva kvar hos oss som är kvar.